Çek Cumhuriyeti, Rolls-Royce’u küçük modüler reaktörler (SMR’ler) inşa etmek için tercih etti ve CEZ’in yüzde 20 hisse almasını sağlayacak anlaşma bu tercihin bir sonucu olarak gerçekleşti.
YÜZ MİLYONLARCA DOLARLIK ANLAŞMA
Anlaşmanın detayları henüz netlik kazanmamış olsa da, Financial Times’ın kaynaklarına göre CEZ’in bu hisse için yüz milyonlarca dolar ödediği tahmin ediliyor.
Karbon emisyonunu azaltmak amacıyla dünya genelinde ilgi gören SMR’ler, gigawatt ölçekli santrallerden daha küçük nükleer reaktörlerdir ve artan enerji talebini karşılamak için ideal bir seçenek olarak görülüyor.
TUFAN ERGİNBİLGİÇ’TEN AÇIKLAMA
Rolls-Royce CEO’su Tufan Erginbilgiç, CEZ ile yapılan ortaklık hakkında, “İstikrarlı, güvenli ve düşük karbonlu elektrik üretme kapasitemizi güçlendirdi” şeklinde konuştu.
Her iki şirket de Rolls-Royce reaktörlerini kullanarak Çek Cumhuriyeti’nde 3 GW’a kadar elektrik sağlamayı planlıyor. Çek devletinin CEZ’de yaklaşık %70 hissesi bulunuyor.
İNGİLTERE HÜKÜMETİNDEN HİBE FONU
Erginbilgiç, Ocak 2023’ten beri ilerleyen FTSE 100 mühendislik şirketinde görev alıyor ve nükleer girişimine yeni yatırımcılar çekme konusunda kararlı. Son hesaplamalar, geliştirme harcamalarının artması nedeniyle Aralık 2023’e kadar geçen yıla göre 61 milyon sterlinden 78 milyon sterline zarar açıkladı.
Projenin destekçileri arasında Fransa’nın Perrodo ailesine ait BNF Resources, ABD enerji grubu Constellation ve Katar Yatırım Otoritesi gibi isimler bulunuyor. Şu ana kadar ortaklar toplamda 280 milyon sterlinlik yatırım yapmış durumda. İngiltere hükümeti ayrıca sıkı nükleer reaktör düzenlemelerinde yardımcı olmak amacıyla 210 milyon sterlinlik hibe fonu tahsis etti.
patronlardunyasi.com